Winnaar 2016

Bram Sanders, Chris Ramsey, Lucien Fesselet en Will Simmonds hebben met hun studentenproject Drones in de Kas de Wij Inholland award 2016 gewonnen. De studenten Aeronautical Engineering (de Engelstalige variant van de opleiding Luchtvaarttechnologie) sleepten de felbegeerde bokaal in de wacht en kregen daarnaast een cheque ter waarde van 2.000 euro. Collegelid Marcel Nollen reikte de prijzen uit tijdens de jaaropening op donderdag 1 september bij Inholland Diemen.

“Ze hebben het fantastisch gedaan”, zegt Nollen over het team van Drones in de Kas, dat de prijs voor beste studentenproject won. “Het is bijzonder dat Lucien, die vorig jaar ook deelnam aan de wedstrijd maar toen niet won, nu opnieuw meedeed. Het is een mooie prestatie dat hij samen met zijn teamgenoten en middels een andere drone alsnog de hoofdprijs wint.”

Drones in de Kas
De Delftse studenten ontwikkelden een drone om planten in tuinbouwkassen te controleren op ziektes. “Onze drone heeft maar één camera en kan in mum van tijd de hele kas controleren”, zegt student Lucien. Samen met zijn teamleden Bram, Chris en Will bedacht hij de drone nadat zij merkten dat telers grote moeite hadden om de gezondheid van hun vele duizenden planten te controleren. “Wel vijf tot 25 procent van de planten gaat nu nog verloren door ziektes, bacteriën, schimmels, schade en andere oorzaken”, aldus Lucien.

Grote plannen voor de toekomst
“We zijn erg blij dat we nu de kans krijgen om ons project verder te brengen. Er zijn natuurlijk een hoop kosten verbonden aan een drone. Ik hoop dat ons team hierdoor geïnspireerd raakt om door te gaan”, vertelt projectlid Will. Hij heeft namelijk grote plannen voor de toekomst en wil samen met zijn teamgenoten meer van dit soort technische projecten ontwikkelen. Volgens Lucien heeft Inholland een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de drone en is het team daardoor onder andere hechter geworden. “Inholland bood ons niet alleen financiële hulp, maar heeft ons bij de start van ons project ook in contact gebracht met telers.”

Andere genomineerden
De studentenprojecten Empowerment van zwangere vrouwen en TEDxBinnenhof grepen net naast de hoofdprijs. De Verloskunde-studenten van het eerstgenoemde project werden tweede met hun onderzoeksopzet waarmee vrouwen in hun kracht worden gezet tijdens een zwangerschap. De derde plek was voor de studenten Media and Entertainment Management en International Business Innovation studies van project TEDxBinnenhof. Zij lieten studenten en docenten voor de camera vertellen wat hun passie is, ter promotie van het gelijknamige evenement in maart van dit jaar.

Tijdens de uitreiking roemde Nollen de twee projecten om hun creatieve invulling bij de gemaakte promovideos en ontvingen ze ieder een cheque ter waarde van 500 euro.