Wij Inholland award 2019: WaterBewustScan

De WaterBewustScan is een scan die in samenwerking met de glastuinbouwondernemers moet bijdragen aan een betere waterkwaliteit. In samenwerking met overheden, adviesbureaus en Glastuinbouw Nederland bedacht door student Rik Jansen (Landscape and Environment Management) en studenten Reinier van den Berg, Wessel van Koppen, Hugo Wassenberg en Dennis van Leeuwen (Tuinbouw & Agribusiness). “De scan draagt bij aan een duurzamer watergebruik bij glastuinbouwondernemers.” 

Leestijd: +- 3 minuten

Op dit moment is Rik aan het afstuderen. Het doel is om de Water Bewustzijn Scan te verbeteren. Door in gesprek te gaan met glastuinbouwondernemers en projectpartners probeert hij te inspireren om ‘minder te lozen, meer te recirculeren,’ zoals hij het zelf omschrijft.

Hoe moet ik de WaterBewustScan zien?
“De scan is een geautomatiseerde Excel-tool met vragen die gaan over watergebruik. Met de scan krijg je een inzicht in het watergebruik van glastuinbouwondernemers. Het doel is om duurzamer om te gaan met water. De gegevens die ik verzamel komen niet terecht op het bureau van een handhaver. Het is echt bedoeld voor de ondernemer om inzicht te krijgen in zijn eigen waterstromen.”

Je bent begonnen in een projectteam. Hoe zijn jullie begonnen, Rik?
“Wij hebben de scan zelf opgebouwd. In het eerste traject zijn er drie scanafnames genomen. Dit was om te kijken of de tool goed werkt. In het tweede traject ging ik kijken hoe dit werkt voor de ondernemers. Ik ging daadwerkelijk het gesprek aan. Veel vragen zijn bedacht door mensen uit het vakgebied en werkveld, zoals gemeentes, waterschappen en adviesbureaus.”

Was er al iets vergelijkbaars beschikbaar?
“Er was een scan beschikbaar van Glastuinbouw Nederland, maar deze scan stelde heel veel vragen die aan de wetgeving gerelateerd waren. Als ondernemer krijg je dan een gevoel van controle. Dit is niet uitnodigend. Nu ga ik als student langs en dat is 'minder eng' voor een ondernemer. Straks gaan mbo'ers de scan afnemen. De mbo-opleiding Watermanagement krijgt straks onze tool met het Inholland-logo en een handleiding. Zij zullen de WaterBewustScan gaan gebruiken om zeker 100 glastuinbouwbedrijven per jaar te bezoeken.”

Nu ga je zonder projectgroep verder. Je gaat de scan verbeteren als afstudeerproject. Hoe ga je dat vormgeven?
“Ik ben op dit moment een pilot aan het draaien waarbij ik langs ga bij glastuinbouw ondernemers en in gesprek ga over de scan. Na een aantal bedrijfsbezoeken wil ik verbeteringen doorvoeren in de scan.”

Welke persoonlijke ontwikkeling ben je doorgegaan?
“In mijn vierde jaar kwam uit de schooltesten dat ik geen projectleider of voorzitter ben. Toen werd ik later projectleider en bleek ik het prima te doen. Ik voelde me echt verantwoordelijk voor het project. Ik heb dat doorgetrokken naar een afstudeeropdracht en heb er nu ook echt gevoel bij.”

Heb je nog meer voorbeelden?
“Ik ben begonnen met het maken van to-do-lijsten en hierdoor veel gestructureerder geworden. Ook ondernemender. Ik stap veel sneller op mensen af en neem meer verantwoordelijkheid. Ik wil hiermee meer doen en het project in goede banen leiden. Ik vind het fijn dat ik eindelijk verantwoording voor m’n eigen werk kan afleggen. Samenwerken met studenten was prima, maar nu zet ik de kers op de taart in samenwerking met grote partijen in het werkveld. Daar ben ik best trots op!”

Welk advies heb je voor medestudenten?
“Niet denken maar doen. Ga je gevoel achterna. Ik was te veel aan het nadenken. Dan ga je twijfelen over je studierichting en je toekomst. Doe het gewoon en zorg dat je een goede basis hebt, dan kun je later alle kanten op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *