Trienos

Aydan Kool, Jorge de Francisco, Marco Krüger, Nora Jakimovska en Thomas van de Laar.

Aeronautical Engineering | Inholland Delft

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht

Wat is URSUS? Een zelfregulerende robot ontworpen om –snel en efficiënt– mensen in het water te vinden. De meeste rivieren, grachten en meren in Nederland zijn modderig en donker, met minimaal zicht voor reddingsduikers. “Wist je dat duikers slachtoffers vaak ‘op gevoel’ vinden door hun armen te gebruiken?”, vraagt Aydan Kool, een van medeoprichters van startup Trienos. Onze robot scant het water en lokaliseert snel mogelijke plekken waar het slachtoffer zich bevindt. Zo is het makkelijker voor reddingsduikers om mensen in het water te vinden, en hopelijk –leven te redden.”

Een robot assistent. Wie heeft het bedacht? En waarom?
URSUS, of de Unmanned Robot System for Underwater Search and rescue, is het geesteskind van Aydan Kool, Jorge de Francisco, Marco Krüger, Nora Jakimovska en Thomas van de Laar. Vijf Aeronautical Engineering studenten van Inholland Delft, die voor het vak Engineering Entrepreneurship hun bedrijf Trienos startte. “We hebben echt geluk gehad,” vertelt Aydan enthousiast, “onze groep heeft veel ervaring met ontwerpprocessen, we werken heel goed samen én we kregen veel steun van onze docenten. En wist je dat er wereldwijd elk uur 42 mensen verdrinken? Het zou geweldig zijn als onze robot deze statistieken kan terugdringen.”

Waar kwam hun inspiratie vandaan?
Bij de brandweer in Delft. “We waren getroffen door de manier waarop reddingsduikers van de brandweer werken. Wij hadden direct het gevoel dat we deze werkwijze konden verbeteren, efficiënter maken. Je kunt dus zeggen dat het probleem ons heeft gevonden. In plaats van andersom. Het was perfect.”

Wat was de grootste uitdaging?
Aydan: “In contact komen met de juiste mensen. Mensen zijn te druk om informatie op te sturen of met ons te praten. Het is lastig om die wereld binnen te komen. En wij zijn dan maar een stelletje studenten.” Toch zit geluk in een klein hoekje. De groep kwam in contact met Guido Steijaert, eigenaar van Dieperzicht en actief lid van search and rescue (SAR) in Nederland. “Hij opent veel deuren voor ons omdat hij heel veel mensen kent bij de brandweer. En hij gelooft zo erg in URSUS dat hij nu ook gastheer is van ons project. Hij is dus nu een van ons. Moet je nagaan!”

De wereld staat voor hen open en dat is te zien. Hoe ziet de toekomst van Trienos eruit?
Trienos gaat hard, vooral nu meerdere partijen hun interesse tonen. De brandweer van Almelo zou weleens de eerste kunnen zijn die URSUS gaat testen. “Reddingsduiken is ons eerste project, maar we hebben heel veel andere ideeën. URSUS kan ons bijvoorbeeld helpen om een databank te maken van alle wateren in Nederland. URSUS kan ook interessant zijn voor schatzoekers of organisaties die voertuigen uit het water halen.” Wat de toekomst ook brengt, de studenten van Trienos hebben een duidelijk doel voor ogen: “We willen graag een positief effect op de wereld hebben,” concludeert Aydan, “en als URSUS ook maar één leven kan redden, dan is ons project al geslaagd.”