‘Ik wil de betonindustrie omgooien’

Een idee om beton circulair te hergebruiken leverde Donny Hoogendorp de Wim Beelen Innovatieprijs en 20.000 euro op. Een aantal maanden later is Donny volop in ontwikkeling en hoopt hij de wereld te veranderen met zijn techniek. Donny: “Er zit veel potentie in. We willen de betonindustrie omgooien.”

Donny Hoogendorp studeert Bouwkunde in Haarlem. Hij won de prijs samen met zijn medestudent Juriën Veenman. Inmiddels is deze samenwerking stopgezet, al staat Donny er niet alleen voor. Hij werkt samen met zijn zus. Zijn idee ontstond in een les waar de docent aangaf dat er meegedaan kon worden aan de Wim Beelen Innovatieprijs. Donny: “De eerste stap die ik heb genomen is het kiezen van een onderwerp wat te maken had met duurzaam bouwen. Ik ging op zoek naar materialen waar nog niet veel mee gedaan werd, zoals beton. Dat maakte het wel lastig. Tot dusver zijn er weinig manieren om beton te recyclen en opnieuw te gebruiken.”

In de huidige situatie is verpulveren de enige manier om beton te hergebruiken. Het vermalen beton komt bijvoorbeeld terecht onder wegen en funderingen. Slechts twee procent komt terecht in nieuw beton. “Dat vinden wij te weinig. Daarom hebben we een oplossing bedacht. Wat nu als je een betonconstructie kan hergebruiken zonder het te verpulveren? Laat je betonnen constructies tijdens de sloop gecontroleerd spatten, dan hou je balken en kolommen over die al voorzien zijn van wapening en de extra stevigheid die het materiaal in de loop van de tijd heeft gekregen. Deze balken en kolommen kunnen vervolgens opnieuw gebruikt worden” zegt Donny.

Onwerkelijk
Donny won de Wim Beelen Innovatieprijs begin juni. De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt door Beelen Groep in samenwerking met Vastgoedjournaal. Donny: “Het winnen van de prijs was onwerkelijk. Het moment dat we op de parkeerplaats van de vastgoedbeurs aankwamen zagen we de ene dikke auto na de andere en wij kwamen daar als jonge studentjes aan. Op een gegeven moment werden onze namen omgeroepen en kregen we een bos bloemen in onze handen gedrukt. De rij mensen die ons wilde feliciteren was eindeloos.”

Vooral het bedenken van een oplossing voor een probleem heeft de jury overtuigd. “We hebben op een andere manier geprobeerd te denken. Dat is ook hetgeen wat we over willen brengen. Niet zozeer het product of bewerking, maar meer de manier van anders denken. Ons idee is echt innovatief.” De 20.000 euro heeft hij voor een groot deel op zijn spaarrekening gezet. “Daarnaast investeer ik het geld voor de testopstelling waar we nu mee bezig zijn. Ik heb bijvoorbeeld een warmtecamera en branders gekocht.”

Koppigheid hoort erbij
Donny heeft een aantal belangrijke lessen geleerd. “Na de presentaties is er een feedbackronde en heeft iedereen overal een mening over. Iedereen komt met allerlei dingen waarom het niet kan. Ik zie dit als momenten om nog betere argumenten te bedenken. Het omgaan met kritiek op een professionele manier is een leermoment. Maar een beetje koppigheid hoort er ook zeker bij.”

Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoordt hij het volgende: “Puur dat ik een manier heb gevonden om mensen anders te laten denken. Ik heb iets bedacht waar nog niet op zo’n specifieke manier naar gekeken werd. Als dit idee echt iets gaat worden en het lukt ons om deze techniek te ontwikkelen, dan zijn de maatschappelijke voordelen enorm. Beton kan zoveel CO2 besparen in de wereld. Als ik daar een aandeel in kan hebben, dan ben ik extra trots.”

Als tip aan studenten geeft Donny het volgende aan: “Het belangrijkste is dat je iets doet wat je ontzettend leuk vindt. Ik ben ook begonnen uit hobbyisme. Ik hou echt van mijn vak! Als je dat ook doet, dan komen dingen vanzelf op je pad. Daar geloof ik heilig in!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *