Wij Inholland award 2019: On The Move

On The Move is een app waar mensen hun sportactiviteiten kunnen promoten. Gebruikers kunnen een vriendschapsverzoek indienen om deel te nemen aan deze activiteit. Het brein achter One The Move is Sportkundestudent Robin van der Molen. Robin: “Het is een sociaal platform met sport als hoofdonderwerp. Door middel van sport ontmoet je elkaar en kun je community’s bouwen.”

Leestijd: +- 3 minuten

Het doel is om mensen met elkaar te connecten, omdat ze een gelijkwaardige interesse hebben. Robin: “Als ik weet dat mijn buurman biljart speelt, dan zou ik graag een keer willen aansluiten om te biljarten. Maar ik kan dat niet op iemands voorhoofd lezen. Dit geldt dus ook voor alle andere sportactiviteiten.”

Hoe ben je op het idee gekomen?
“Mijn vrienden zijn niet geïnteresseerd in sport. Lekker biertjes drinken, blowen en gamen. Als ik ga sporten dan doe ik dit vaak alleen. Ik doe meerdere sporten, dus bouw niet echt een band met iemand op. Toen dacht ik: hoe ga ik ervoor zorgen dat sportieve mensen met elkaar in contact komen? Normaal zie je iemand hardlopen en dan denk je; ik wil dat ook wel kunnen. Dan ga je naar mijn platform toe en dan zie je vervolgens dat Hendrik gaat hardlopen. Ga je mee? En vervolgens kan Hendrik je van tips voorzien. De oude manier van social media gebruiken, dus het scoren van de meeste likes op je profielfoto, is niet van toepassing. Mensen connecten met elkaar, omdat ze een gelijkwaardige interesse hebben. Daarnaast kun je ook meedoen met 'weekly challenges' om zo sportiviteit te verhogen.”

Met je plan ben je de winnaar geworden van Start Up Campus Haarlem. Welke invloed heeft dat gehad?
“Na SUCH ben ik in contact gekomen met Aberfeld Vermogensbeheer. Zij hebben mij geholpen met de verdere ontwikkeling van mijn bedrijfsplan. Ze zorgde voor veel meer diepgang en een bredere gedachtegang. Bijvoorbeeld door het betrekken van andere partijen, zoals scholen en sportverenigingen.”

Wat heb je geleerd tijdens deze periode?
“Het zien van mogelijkheden. Ik wist niet welke contacten ik moet aanboren om iets van de grond te krijgen. Dat is lastig. Mijn winst opende deuren naar mensen die mij verder konden helpen. Ik leerde heel goed waar je moet kijken om de juiste informatie en de juiste mensen bij elkaar te krijgen. De drempel naar die mensen is hoger als je niet meedoet met SUCH. Ook mijn manier van presenteren viel in de smaak bij de jury.”

Welke volgende stap is het belangrijkste?
“Ik moet zoveel mogelijk sportverenigingen informeren over het platform. Ook wil ik premium-accounts uitdelen voordat we gaan lanceren. Als we dan gaan lanceren moet ik genoeg bekendheid en gebruikers hebben in onze regio. Potentiële nieuwe leden kunnen een keer meetrainen. Na de eerste ontmoeting kun je evenementen organiseren, zoals een bbq. Dit zorgt ervoor dat de baromzet omhoog gaat en je betrekt nieuwe leden bij de vereniging. Ik wil verenigingen graag betrekken, zodat deze vereniging doorstroom van nieuwe leden heeft. Als dat staat kan het balletje gaan rollen.”

Wat typeert jou? Wie is Robin?
“Ik ben erg druk bezig. Ik geef kitesurflessen, ben huisschilder, kickboksinstructeur en personal trainer. Deze zomer ga ik bovendien op festivals de productie managen bij een caterinbedrijf. Vóór mijn opleiding Sportkunde heb ik de Werktuigbouwkunde gedaan. Ik ben zzp´er en spreek hierdoor allerlei verschillende mensen. Dat typeert mij.”

En je valkuilen?
“Ik ben erg chaotisch. Verschrikkelijk. De manier waarop ik mijn energie kwijt kan is door veel te sporten, zoals kickboksen en kitesurfen. Ik heb altijd veel ideeën. Dan moet ik ’s avonds voor het slapen echt even mediteren om rustig te worden. Door deze drukke periode heb ik besloten om volgend jaar af te studeren. Ook heb ik de helft van mijn kickbokslessen uit m’n agenda gesneden.”

En waar ligt je grootste focus?
“Die ligt op mijn leefstijl. Dat ik die dusdanig aanpas dat ik de komende periode zo goed mogelijk door kan komen. Gezond eten, de juiste sporten vinden met de juiste mensen om gemotiveerd te worden. Genoeg rust pakken. Mijn doel is om vrijheid te hebben; ik wil nooit een vaste baan. In de zomer wil ik in Nederland zijn voor sportactiviteiten. In de winter wil ik m’n spullen pakken en vertrekken. Dan verhuur ik ondertussen mijn huis. Ik wil op de gekste plekken kitesurfen, de hoogste bergen beklimmen en lekker snowboarden. En lesgeven omdat ik het leuk vind, maar niet omdat ik het geld nodig heb. Net als in de app eigenlijk. Lekker vrij zijn en je ding kunnen doen.”

Je hebt een tijd stagegelopen in Kaapstad. Wat is de meest wijze les die je daar geleerd hebt?
“Die kreeg ik van een eigenaar van een hostel. Vroeger was hij erg egocentrisch en benadeelde hij mensen. Tegenwoordig heeft hij een andere visie. Hij gaf mij de volgende wijsheid: 'eigenlijk alles wat je bent is alles wat je hebt ontvangen van de wereld om je heen. Alle gewoonten, gedachten en angsten zitten niet in je omdat je zo bent. Dus als je moeder altijd zenuwachtig is en je groeit daarmee op dan word jij ook zenuwachtiger. Dingen wij hier geleerd hebben kun voor het grootste gedeelte schrappen. Als ik bepaalde angsten heb weet ik heel goed te relativeren en terug te gaan waar deze angsten vandaan komen. Zo kun je goed relativeren. Hierdoor worden je angst en twijfels minder.' Robin: “Als je op die manier leeft heb je meer vrijheid in je hoofd en minder bang om uit het circuit te stappen. Ik hoef niet in loondienst. Ik hoef geen zekerheid. Ik hoef niet tegen andere mensen te zeggen dat ik een huis van drie ton heb gekocht en dat dertig jaar moet afbetalen. En dat mijn baas zegt wanneer ik op vakantie moet. Ik heb een andere perceptie op de wereld.”

Mooi les! Terug naar On The Move. Hoe ziet de toekomst eruit?
“Het plan is klaar. Ik moet nu de financiering hebben om het plan in werking te stellen. Daarnaast moet ik zoveel mogelijk samenwerking zoeken met sportverenigingen. Zo kunnen gebruikers van de app alle accommodaties en verenigingen zien. Door mee te doen aan activiteiten verdien je punten. Met deze punten krijg je weer korting op andere activiteiten.”

Veel succes! Tot slot, Robin. Welke tip wil je aan studenten van Inholland meegeven?
“Maak een goed bedrijfsplan. Zoek op Google en zoek voorbeelden. Neem niet klakkeloos de hoofdpunten van een voorbeeldplan over en vul het verder in. Als je dat hebt gedaan en je idee is helder. Dan moet je financiering regelen. Er zijn hiervoor meerdere opties, zoals bij de bank of via subsidies. Hierna kun je niet meer terug. Die eerste stap is het belangrijkste!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *