Inholland
Menu

Argo 2015

Argo

Dominique Plu (Dier en Veehouderij), Twan Bakker, Brecht Wartna en Mukhtar Yaqoobi (Luchtvaarttechnologie) hebben met hun studentenproject Argo, een onderzeeër met ‘vissenstaart’, de Wij Inholland award 2015 gewonnen. Collegelid Marcel Nollen reikte de prijs voor het beste studentenproject uit tijdens de jaaropening, woensdag 2 september bij Inholland Rotterdam. Met dit project laten de studenten volgens de jury zien wat voor mooie en innovatieve producten er voort kunnen komen uit een samenwerking tussen totaal verschillende opleidingen.

“Een geweldige innovatie”, noemde collegelid Marcel Nollen het winnende project tijdens de prijsuitreiking. “Zowel in het binnen- als buitenland heeft dit project al veel publiciteit gekregen.”

Van de tien genomineerden kwamen de projecten Leiderschap draait door, Argo en UAV als finalisten uit de bus. Het publiek had woensdag de laatste en allesbeslissende stem over welk studentenproject met de Wij Inholland award 2015 naar huis mocht. Met meer dan de helft van alle stemmen kwam Argo naar voren als het meest innovatieve, multidisciplinaire en maatschappelijk relevante project. “Er zijn eigenlijk geen verliezers, want alle projecten zijn bijzonder”, zegt Marcel Nollen, die ook wel de adoptieve vader van de Wij Inholland award wordt genoemd. “Maar er kan er maar één de winnaar zijn.”

“Heel tof dat we gewonnen hebben! Het is echt een grote erkenning voor het harde werken”, zegt Brecht. Het meest trots zijn de studenten natuurlijk op hun onderzeeër Argo. “Maar ook omdat we met een klein team in een korte tijd echt een goed product hebben neergezet”, zegt Dominique “Ja, in een half jaar hebben we dit met een groep van zeven mensen voor elkaar gekregen”, zegt Twan.

Onderzeeër met een vissenstaart
Het begon allemaal in december toen de studenten op het idee kwamen om een human powered onderzeeër te bouwen. Dominique onderzocht welke vis de optimale zwembeweging heeft waarna de Luchtvaarttechnologiestudenten dit vertaalden naar een technisch ontwerp. Argo wordt aangestuurd door een vissenstaart en in beweging gebracht met pedalen, er zit echt iemand in de onderzeeër. Het principe is gebaseerd is op biomimicry, de wetenschap om menselijke problemen op te lossen door biologische ideeën uit de natuur na te bootsen.

De volgende stap
Als winnaars van de Wij Inholland award krijgen Dominique, Twan, Brecht en Mukhtar voor hun project ondersteuning op diverse gebieden om hun project een stap verder te brengen. Denk hierbij aan hulp bij communicatie en PR, materiële faciliteiten, maar ook aan het ambassadeurschap van het College van Bestuur en directieleden van Hogeschool Inholland. Dat verzekert de winnaars de toegang tot een groot netwerk met relaties in welke branche dan ook.

Dat komt de studenten heel goed uit want zij hebben grootste plannen voor de toekomst. “Ik hoop dat we nog een tweede versie kunnen maken”, zegt Twan. “Ook hoop ik dat we aan nog meer wedstrijden mee kunnen doen”, voegt Brecht daar aan toe. Argo verbeteren is nodig volgens de kritische studenten want “het kan nog veel beter”.

Andere genomineerden in het zonnetje
De andere genomineerde projecten Leiderschap draait door en UAV vielen niet in de prijzen, maar werden geroemd door de jury. “Alle projecten van Wij Inholland zijn bijzonder, maar deze drie finalisten steken er met kop en schouders boven uit”. Het project Leiderschap draait door getuigt volgens de jury van ondernemerschap en lef. De studenten hebben vooral laten zien dat zij in staat zijn om hun eigen onderwijs te maken. Daarnaast is het project UAV “een prachtig voorbeeld van jong ondernemerschap”. Inhakend op de populariteit van drones heeft Lucien Fesselet (Aeronautical Engineering). een gat in de markt gevonden en een nieuwe toepassing ontwikkeld.