Inholland
Menu

Greencubes 2014

Greencubes

Ricardo Vossen (Luchtvaarttechnologie) en Rob Vollaard (Landschap & Environment Management) hebben met hun duurzame studentenproject Greencubes de Wij Inholland award 2014 gewonnen. Collegelid Marcel Nollen reikte de prijs voor het beste studentenproject uit tijdens de jaaropening van Hogeschool Inholland op 3 september in Delft. Met dit project zetten de studenten duurzame voedselproductie centraal.

“Een mooi staaltje van samenwerking tussen agri en techniek”, noemde Marcel Nollen het winnende project tijdens de prijsuitreiking. Uit alle kandidaten kwam Greencubes naar voren als het meest innovatieve, multidisciplinaire en maatschappelijk relevante project. Het project past bovendien goed bij het profileringsthema ‘Duurzame techniek en groen’ van Inholland. “Er kan er maar één de winnaar zijn.”

Zelfvoorzienende kubussen
Het begon in de zomer van 2013 waar Lisa van Leeuwen en Sara Reijnders (inmiddels afgestudeerde studenten Landschap & Environment Management) posters presenteerden tijdens een festival op de campus van de TU Delft om hun scenario voor een groene toekomst te schetsen. Een zelfvoorzienende gesloten kringloop (in een kubus) werd bedacht waar volstrekt energieneutraal voedsel wordt geteeld. Een soort van moderne versie van de Ark van Noach. Een ecologisch gesloten systeem.

Ricardo en Rob hebben als projectleiders het initiatief overgenomen en geconcretiseerd. Ze werkten samen met 38 studenten van verschillende opleidingen en opleidingsniveaus en onderwijsinstellingen, zoals de Haagse Hogeschool de TU Delft en de BVMT (bedrijfsopleiding metaal en techniek). De uitvoering is verder mogelijk gemaakt door diverse bedrijven zoals GreenQ, Jaguar, Duijvesteijn tomaten en Galluna Tuinarchitectuur.  Inmiddels hebben ze hun eerste fysieke Greencubes onder andere getoond op het Zomerfestival in Delft.

Andere genomineerden krijgen alle lof De andere genomineerde projecten De Leukste School en Licht en Lucht vakantiekamp vielen buiten de prijzenpot, maar krijgen verder alle lof. Het project De Leukste School getuigt van lef en ondernemerschap. De studenten bedachten een nieuw programmaconcept en zijn daarmee van grote toegevoegde waarde voor de regionale zender TV West. Met hun aanpak, waarbij zij eerste- en tweedejaars studenten betrekken, positioneerden zij zichzelf als rolmodel.

Het project Licht en Lucht vakantiekamp karakteriseert zich door groot enthousiasme en bevlogen inzet van de twee studenten Lisa en Merel. Onder hun leiding – en samen met een groot aantal vrijwilligers – werd het vakantiekamp een succesvolle vakantiebestemming.  Amsterdamse volksbuurtkinderen maken er op  een veilige manier kennis met de natuur en hebben een heerlijk ontspannen vakantie.