Wij Inholland awards voor docent Marco Bijsterbosch en team Technische Informatica

02 nov 2017

Toerismedocent Marco Bijsterbosch is donderdag tijdens de Dag van het onderwijs in Rotterdam gekozen tot docent van het jaar 2018* en is daarmee de winnaar van de eerste Wij Inholland award in deze categorie. De eerste Wij Inholland award voor het beste team van 2018 gaat naar de docenten van de opleiding Technische Informatica bij Inholland Alkmaar.

Wij Inholland award – Docent van het jaar 2018*
“Ik sta liever voor een zaal vol met studenten, wat onverwacht, fantastisch, leuk en gaaf”, reageert Marco donderdag als hij de docent-award uit handen van juryvoorzitter en collegelid Huug de Deugd ontvangt. Marco is docent, stage- en afstudeerbegeleider en studieloopbaanbegeleider bij de opleiding Tourism Management (HTRO) in Diemen. Huug de Deugd: “Marco heeft veel passie heeft voor het docentschap. Hij durft te experimenteren en te leren en is hierbij in staat om zijn collega’s hierin mee te nemen. Daarnaast is hij breed verbonden met het werkveld, studenten, collega’s en de ontwikkeling van het vakgebied, wat elkaar versterkt. Marco fungeert als Haarlemmerolie in het verbinding maken tussen onderwijs en werkveld. De jury waardeert dat hij hierdoor zowel binnen als buiten zijn team impact heeft.”

Vrolijk verrast wordt Marco na de huldiging belaagd door collega’s die de nieuwe ‘held’ in hun midden willen feliciteren. Marco glundert. “Dit is een soort van kers op de taart. Ik ben voorgedragen door mijn management, dan denk je alleen: leuk dat het gebeurt. Als je dan hier staat is het toch wel een heel spannend moment. Ik ben ontzettend trots op mezelf én mijn collega’s.” Hoe het is om hier te werken? “Het is hárd werken, maar als je hobby je werk is dan werk je eigenlijk nooit. Nakijken vind ik alleen niet zo leuk, maar het contact met studenten is echt mijn hobby. En ik heb erg leuke collega’s.”

De jury, bestaande uit studenten en een vertegenwoordiging van het onderwijs, College van Bestuur en stafdiensten, stelde vast dat Marco’s profiel het beste paste bij de criteria die gebaseerd zijn op het Inholland Onderwijskompas (zie afbeelding onderaan, ook voor het team van het jaar is naar deze criteria gekeken). Dit is een hulpmiddel en leidraad voor opleidingen en docenten van Inholland om het onderwijs te versterken volgens de uitgangspunten van het Instellingsplan van Inholland. Marco onderscheidde zich met name op de waarderingscriteria ‘We bekennen kleur’ en ‘Kwaliteit in interactie’. Marco is met zijn award ook dé Inholland-kandidaat voor de volgende landelijke Docent van het Jaar Verkiezing, georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Ook vol lof is de jury voor de andere genomineerden: Koert Dingerdis (Bouwkunde/Civiele Techniek), Sjoerd van Santen (Pabo), Arthur van der Ham (Integrale Veiligheid) en Stephan Kloër (MBRT). “Uit alle nominaties bleek dat er zeer gewaardeerde docenten zijn voorgedragen. Dit maakte dat het voor ons een plezier was de voordrachten te bekijken. Deze docenten hebben ons geïnspireerd en zullen ook andere inspireren en motiveren. We waarderen vooral dat de docenten eigen talent inzetten voor de ontwikkeling van studenten.”

Wij Inholland award – Team van het jaar 2018*
Het team van de opleiding Technische Informatica heeft de winst van de Wij Inholland award met name te danken aan de enorme betrokkenheid bij studenten én het feit dat de opleiding in 2016 en 2017 als Topopleiding uit de bus kwam in de HBO Keuzegids. Juryvoorzitter en collegelid Marcel Nollen: “De docenten motiveren en enthousiasmeren de studenten met veel persoonlijke aandacht voor het laten groeien van de eigen kwaliteit van de student. Bij deze opleiding durven studenten te leren in diverse projecten, met een belangrijke rol voor de kenniswerkplaatsmethode. Kwaliteit in interactie laat zich zien in het actieve alumnibeleid en ook internationaal in samenwerking met de Palo Alto universiteit in Chili.”

“Top!”, reageert teamleider Inge Christiaanse terwijl Marcel Nollen haar en de collega’s feliciteert op het podium. “Waarom wij het beste team zijn?”, zegt één van Inge’s collega’s. “Onze studenten hebben ons deze waardering gegeven en dat vinden wij heel mooi.” Een andere docent uit het team is nog maar net begonnen bij Inholland Alkmaar. “Wat ik hier heel opvallend vind is dat we heel veel respect hebben voor ‘afwijkende’ studenten. Deze opleiding heeft een relatief hoog ‘autistisch’ gehalte, en we krijgen ze allemaal aan de praat.” Marcel Nollen bevestigt dat: “Daar weten jullie inderdaad fantastisch mee om te gaan, dat is echt klasse!” Een andere nieuwe docent bij de opleiding heeft lof voor de warme sfeer in zijn team. “Het is hier heel collegiaal en ik ben ook ongelofelijk blij met onze teamleider die alles in goede banen leidt!”

Naast de winnende voordracht heeft de jury veel waardering voor de andere teams, zoals voor de docenten van de opleiding Mondzorgkunde in Amsterdam. Marcel Nollen: “Het onderscheid met het winnende team is minimaal. Wij hebben grote waardering voor het leerconcept dat dit team heeft ontwikkeld, waarbij hbo en universiteit samenwerken. De ontwikkelde preklinieken zijn een prachtig voorbeeld van interprofessioneel leren.” Ook voor het team Social Work is er veel lof. “Deze docenten vormen een mooi voorbeeld van kwaliteit in interactie. Zo hebben we veel waardering voor de manier waarop docenten en studenten samen aan de slag gaan met echte vraagstukken uit de samenleving en daarmee leren door te doen.”

Het was de eerste keer dat de Wij Inholland awards in deze categorieën zijn uitgereikt naast de bestaande Wij Inholland award voor het beste studentenproject. “Docenten en hun teams vormen een belangrijke succesfactor voor kwalitatief goed en innovatief onderwijs en vormen het hart van onze school. Door deze prijzen uit te reiken geven we aan dat we werken aan een cultuur waarin docenten zich erkend en herkend voelen en uitgedaagd om hun professionaliteit uit te bouwen”, aldus de jury.

Juryrapport Wij Inholland award docent van het jaar (pdf)

Juryrapport Wij Inholland award team van het jaar (pdf)

*)Met de awards mogen Marco Bijsterbosch en het team Technische Informatica zich het hele jaar 2018 winnaar noemen.

Delen

Laat een reactie achter