Inholland
Menu

Pulplab

Pulplab

Tegenwoordig schieten de juicebars als paddenstoelen uit de grond. Gezond en lekker, maar wat gebeurt er met de reststromen, zoals de pulp? Juliette Valkier en Andjanie Somaidien, studenten Food, Commerce & Technology aan Inholland Delft, hebben hier een duurzame oplossing voor; het maken van granola.

De meiden kwamen op het idee door een studieproject. Andjanie: “Ik heb thuis een slowjuicer en gooide altijd best veel weg. Ook bij juicebars wordt er niets met die pulp gedaan. Tijdens een brainstormsessie hebben wij een oplossing bedacht voor deze verspilling. We zijn gaan experimenteren. Eerst was het voornamelijk trial-and-error tot het product er uiteindelijk was.”  Juliette: “Naast granola hebben we ook geprobeerd om crackers te maken, maar dat was geen succes. Ook hebben we energybars gemaakt. Granola kwam er het beste uit.” De eerste keer dat de dames de granola proefden waren ze meteen enthousiast. Andjanie: “De smaak was meteen goed. Het unieke aan ons product is dat we groente geven als ontbijt. De pulp bestaat uit vezels, hierdoor zit je langer vol en eet je geen suikerbom.”

SUCH in Haarlem
Het Start Up programma van de Start Up Campus van Inholland Haarlem heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van dit project. Juliette: “Het SUCH-programma heeft ons geholpen naar het zoeken van de juiste doelgroep. We zijn anders naar het product gaan kijken. Het programma dwingt je om dieper op zaken in te gaan. Anders was het product en het ondernemingsplan minder goed doordracht. Het is ook heel waardevol om vanuit verschillende aspecten net een andere invalshoek te krijgen, bijvoorbeeld over het product of marketing. Ik zou het programma zeker aanraden. Al moet je wel al een product hebben.”
Vanuit hun opleiding leren de meiden hoe ze het product hygiënisch moeten bereiden. Andjanie: “Wij leren vooral goed na te denken over de bereiding van het product. Zijn er mogelijkheden waardoor het veiliger of gezonder wordt? De pulp is een voedingsbodem voor bacteriën en wij leren dan hoe je de verdere vorming van bacteriën kunt voorkomen.”

Oog op de toekomst
“Het product is af. Er moet nu een huisstijl komen voor het bedrijf en we zijn op zoek naar een partner”, zegt Andjanie. Juliette vervolgt: “Een webshop is een mooie stap om te beginnen met de verkoop. Het is een manier om je te laten zien, wat voor investeerders interessant kan zijn.” Op de vraag of het product al succesvol is antwoorden de dames als volgt: “Het product zelf is al een succes, maar wat wij willen is dat het beschikbaar wordt voor heel Nederland. Dan is het pas ècht succesvol!”

Probeer het gewoon!
Andjanie heeft nog een tip voor andere studentondernemers: “Als je een idee hebt die je verder wilt uitbouwen, probeer het dan gewoon! Wij zijn door Inholland zo erg geholpen, onze docenten hebben een belangrijke rol gespeeld en ook de deelname aan de Wij Inholland award zet ons in de spotlights. Ook mochten we naar de World Food Day in Rotterdam. Dit dankzij Inholland. We krijgen enorm veel begeleiding en hulp vanuit de hogeschool.”

414 stem(men)/votesDelen

15 reacties

 • Beantwoorden
  nirandjan

  goed bezig

 • Beantwoorden
  Micky jordaan

  helemaal mee eens!

 • Beantwoorden
  Nikkie

  Deze meiden zijn erg inspirerend en verdienen het om deze prijs te winnen!

 • Beantwoorden
  pauline

  Topper ben je Juul!! Ben heeel benieuwd naar de granola xxx

 • Beantwoorden
  Dominique

  Fantastisch initiatief. Zou iedereen op moeten stemmen?

 • Beantwoorden
  Jacqueline Bosse

  Echt een super refreshing idee om van pulp granola te maken!! Helemaal top!
  En op die manier bijna geen verspilling meer !! Vero succès

 • Beantwoorden
  Jacqueline Bosse

  Echt een super refreshing idee om van pulp granola te maken!! Helemaal top!
  En op die manier bijna geen verspilling meer !! Veel succes met dit project!

 • Beantwoorden
  Mila Vrins

  Misschien verpakking door Noor laten ontwerpen??? Veel succes!

 • Beantwoorden
  Vanessa van Rossum-Wessing

  Fantastisch goed idee! Ben reuze benieuwd om het te proeven. Wens jullie heel veel succes met de ontwikkelingen!

 • Beantwoorden
  Sylvia

  Super ondernemend! Heel inventief! Bravo!!! Ik hoop echt dat jullie de prijs winnen!

 • Beantwoorden
  Rogier Tan

  Hoi Juliette en Andjanie,
  Bij Appel van Opa maken we appelsap van oude appelrassen en ook daar blijft de pulp over. Ik ben nieuwsgierig wat jullie met de pulp doen en in oktober kun je bij Appel van Opa volop appelpulp halen. Super veel succes en hoop van jullie te horen.
  Groet, Rogier

 • Beantwoorden
  Ramesh

  Goed bezig andjenie Somaidien

 • Beantwoorden
  Ramdjiawan

  Goeie voorbeeld dames.
  Veel succes in jullie en met jullie ideeën.

 • Beantwoorden
  BestMia

  I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you
  can earn extra bucks every month. You can use the best adsense
  alternative for any type of website (they approve
  all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe’s
  tips monetize your website

 • Beantwoorden
  BestJannie

  I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you
  can earn additional cash every month. You can use the best adsense alternative
  for any type of website (they approve all websites),
  for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

Laat een reactie achter