Inholland
Menu

IamStudent

IamStudent

Een nieuw land, een vreemde taal en cultuur, ander onderwijs… In het buitenland studeren is spannend en leuk, maar vraagt wel om aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor buitenlandse studenten in ons land. Avi Goldstein, Jason Zureineh en Kieran Litoux zijn drie eerstejaarsstudenten Tourism Management (TM) bij Inholland Diemen. Zij bedachten een vijfdaagse citytrip om aankomende studenten van Inholland ‘onder te dompelen’ in Nederland.

Avi heeft een Israëlisch-Oostenrijkse achtergrond, Jason is Palestijns-Nederlands en Kieran komt uit Frankrijk. Een ervaring van Avi vormde de aanleiding voor het project. Hij verkende Nederland twee jaar geleden al, omdat hij overwoog om hiernaartoe te verhuizen. “Ik wilde tijdens die reis de cultuur, de taal en hogescholen ervaren, maar vooral de algemene ‘vibe’. Het was een goede voorbereiding, want ik wist daarna wat ik kon verwachten. Alleen had ik nog meer uit de reis kunnen halen als deze beter was georganiseerd en begeleid.”

Cursus Nederlands
Met hun project IamStudent zorgen Avi, Jason en Kieran dat buitenlandse studenten zich snel thuis voelen in ons land. Een tien-urige cursus Nederlands is een centraal onderdeel, want die draagt bij aan het zelfvertrouwen van de nieuwkomers. Daarnaast bezoeken de nieuwe studenten culturele hoogtepunten in Amsterdam onder begeleiding van een gids – Diemen ligt namelijk vlak bij de hoofdstad. Ze leren daarnaast hun weg te vinden in de bureaucratische wirwar van organisaties en er is aandacht voor het vinden van een (bij)baan en woonruimte. En natuurlijk nemen de aankomende studenten een kijkje op hun toekomstige studielocatie. Avi: “Dat alles gebeurt op een leuke, gezellige manier, zodat er een goede balans is tussen educatie en plezier.”

Iedereen profiteert
Volgens de groep studeren er ongeveer 75.000 buitenlandse studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten. Avi: “Volgens schattingen van de overheid blijft een kwart na hun afstuderen voor de rest van hun leven in Nederland wonen. Ze dragen jaarlijks 1,6 miljard euro bij aan de economie. Ons initiatief is daarom belangrijk voor Amsterdam en heel het land. Iedereen profiteert ervan als ze zich snel thuis voelen!”

Muren afbreken
IamStudent draait volgens de projectgroep om het verbinden van studenten. “We willen zo vrede stimuleren en muren tussen nationaliteiten, religies en achtergronden afbreken.” Met hun eigen diverse achtergrond brengen de teamleden dat al in de praktijk. Ze zeggen dat een pakket speciaal voor Nederlandstalige studenten die internationaal georiënteerde studies volgen. “Dat zijn er namelijk behoorlijk veel”, zegt Avi. “Zo komen ze in contact met buitenlandse studenten en wennen alvast aan een nieuwe internationale omgeving, nog voordat hun studie begint.”

555 stem(men)/votes


Categorie :


Delen

8 reacties

 • Beantwoorden
  Giorgio Hanna

  Good

 • Beantwoorden
  Eva

  Kleine jongens worden groot. Fantastisch initiatief Jason. Ik heb gestemd uiteraard

 • Beantwoorden
  Ban

  Mooi initiatief, succes!

 • Beantwoorden
  Tara

  Go jason goooo!!!

 • Beantwoorden
  Anna Schmaltz

  Trots op me neefje!! 💝

 • Beantwoorden
  Laila

  Mooi idee

 • Beantwoorden
  Chris verbergen

  GRINGO. CINCO DE MAYO!!!! Veel succes gasten!! Jason gringo!!!!!!!!!! ooooooooooooooooooo

 • Beantwoorden
  Nanda

  Fantastisch project 👌

Laat een reactie achter