Inholland
Menu

GOWind systems

GOWind systems

Tegenwoordig is er veel aandacht voor groene energie. De fossiele brandstoffen raken op waardoor de behoefte aan duurzame energie groter is dan ooit. Zeven studenten Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft besloten hier wat aan te doen en ontwikkelden een verticale windturbine om energie op te wekken voor kantoorpanden en flatgebouwen.

De bedenkers van het project GOWind systems Simon Blomme, Sam Camphyn, Sven Geres, Kim Johnson, Ruby Jane Krikke, Casper Linsen en Maria Smirnova ontwikkelden een prototype om  mensen uit de moderne maatschappij op een duurzame manier van energie te voorzien. Tijdens hun vooronderzoek bleek dat een kwart van de Europese bevolking woont in flats en dat daar het gebruik van traditionele duurzame middelen zoals zonnepanelen niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor bepaalde kantoorpanden. De studenten bedachten daarom een windturbine voor aan de zijkant van gebouwen om zo duurzaam energie op te wekken.

Groener leven en besparen
“We hebben diverse concepten bedacht om ons prototype zo efficiënt mogelijk  te maken en moesten onder meer rekening houden met de architectuur van de gebouwen. Vandaar de keuze voor een verticale windturbine, die zijn wat compacter en esthetisch te verantwoorden”, zegt Sven. In tegenstelling tot  bestaande windturbines ontwierpen de studenten een bekisting voor hun prototype, om daarmee optimaal gebruik te kunnen maken  van de windsnelheid. “Ons doel is om mensen groener te laten leven, waarmee ze op de lange termijn ook geld besparen.”

De ondernemende studenten berekenden de levensduur van hun prototype en gingen onder andere in gesprek met een professor van de Technische Universiteit (TU) Delft om de voor- en nadelen in kaart te brengen. “Onze windturbine is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Zo willen we ons prototype verfijnen en de periode van winstgevendheid vergroten. Er zijn verschillende technieken voor windenergie en bladen voor de bekisting.”

Ondanks het project nog in de kinderschoenen staat hebben de studenten al de interesse gewekt van een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met groene innovaties. “Het bedrijf Climate-Kic heeft ons aangeboden om ons prototype verder te ontwikkelen.” Dat voorstel hebben de studenten in beraad.

323 stem(men)/votes


Categorie :


Delen

5 reacties

 • Beantwoorden
  Jo Vandebergh

  Top!

 • Beantwoorden
  Tim Driesen

  Love it!

 • Beantwoorden
  Sandra Guns

  Fantastisch om te zien hoe jonge talenten zich inzetten voor maatschappelijk relevante en duurzame oplossingen! Love it!

 • Beantwoorden
  christina van ser wer

  gedeeld en gestemt

 • Beantwoorden
  Johan Huitsing

  Prachtig initiatief. Ga door en veel succes!!

Laat een reactie achter