Inholland
Menu

Apro

Apro

3D-scannen en printen in de diergeneeskunde. Dit onderwerp leverde Désiree Oudenaarden een stageplek op bij de Inholland Innovation Studio van Inholland Delft. Best bijzonder, omdat nog nooit iemand van haar opleiding Dier- & Veehouderij hier stage heeft gelopen. Désiree: “Ik heb altijd de droom gehad om zelf een oplossing te bedenken voor het open gehemelte van mijn hondje.”

Samen met Elise Dalm heeft Désiree onderzoek gedaan naar 3D-scannen en -printen in de diergeneeskunde. “Ik heb zelf een 3D-printer thuis en ik heb altijd gedacht dat het mogelijk was om iets nuttigs voor dieren te maken, zoals protheses. Mijn hond heeft een open gehemelte en is daarom geopereerd. De operatie is geslaagd, maar het herstel na de operatie is fout gegaan, omdat er weefsel is afgescheurd. Toen ontstond bij mij het idee om het gehemelte in te scannen, een stuk weefsel te printen en te plaatsen in de mond van mijn hondje. Ik heb geïnformeerd bij de opleiding wat de mogelijkheden waren.”

Samenwerken met luchtvaarttechnologen
Désiree: Vanuit mijn opleiding leer ik veel over dier- en welzijn, zoals gezondheid en ethische verantwoording. Je kunt bijvoorbeeld niet iets op de markt brengen wat irriteert, dus moet je gebruik maken van ‘biocompatibel’ materiaal, zo heb ik geleerd bij mijn opleiding.” Om aan de slag te kunnen in de Innovation Studio heeft Désiree contact gezocht met frequente gebruikers, namelijk studenten en docenten van de opleiding Luchtvaarttechnologie. “Ik kon er gelijk terecht en de samenwerking ging erg goed. Ze waren heel toegankelijk en open en ik heb veel van ze geleerd.”

Toekomstplannen
Désiree wil graag verder met dit project. “De eerste stap, en die is best moeilijk, is om vervolgonderzoek te doen over weefsel printen. Ik ben dan ook op zoek naar studenten die stage willen lopen in het omzetten van ‘scanfiles’ naar bruikbare printbare bestanden. Dat is voor plastic protheses belangrijk, maar ook voor de toekomst van weefsel printen. Ik zou dit graag verder willen uitwerken, zodat ik meerdere dieren kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld al schilden printen voor schildpadden. Ik hoop, ook als ik de Wij Inholland award niet win, dat het project samenwerkingen oplevert, met andere Inholland-opleidingen, maar ook bedrijven. Dan ben ik al heel gelukkig.”

Praat erover
Als tip geeft Désiree mee dat je met een tof idee er altijd over moet praten. “Mijn project was nooit tot stand gekomen als ik nooit had verteld wat mijn ideeën waren. Dus als je ideeën hebt, spreek het uit! Bij Inholland is er veel mogelijk op meerdere vlakken. Stel dat je iets met dieren wilt doen, maar dan richting fysiotherapie. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen samenwerken met de opleiding Sportkunde.”

558 stem(men)/votesDelen

13 reacties

 • Beantwoorden
  Wim

  Goed idee! Veel succes!!!!

 • Beantwoorden
  Ria Vermeulen

  Een hele vooruitgang voor de diergeneeskunde!
  Heel veel succes Désiree!

 • Beantwoorden
  Sevim Aksoy-Atakli

  Goed Initiatief Desire

 • Beantwoorden
  Kerima Maduro

  Désiree dit is m.i.z. Een mooie project.

 • Beantwoorden
  Emma

  Goed bezig

 • Beantwoorden
  Donja

  Super idee Désiree! Wat zal dit een grote stap vooruit kunnen worden in de dierengeneeskunde. En wat denk je van, in de veel verdere toekomst……..dat dierproeven ook minder nodig zijn! Ik hoop dat je dit verder kunt ontwikkelen. Misschien heb ik je ooit wel nodig. Ik heb hier volle vertrouwen in!

 • Beantwoorden
  Theo Heijnen

  Goed bezig Dees

 • Beantwoorden
  Kitty hol

  Goed bezig desiree

 • Beantwoorden
  Tonny Langbroek - Struijer

  Wat een geweldig project. Veel succes ermee

 • Beantwoorden
  P schellings damen

  Ik wens je heel veel succes

 • Beantwoorden
  Jeanne koevoets

  Goed bezig succes met je project

 • Beantwoorden
  Theo

  Ga zo door!!

 • Beantwoorden
  Gea T

  Geweldig , ik hoop dat het je lukt.

Laat een reactie achter