Inholland
Menu

Historie

De Glazen Studentenbus en stichting Rootbox

Collegelid Marcel Nollen lanceerde onlangs tijdens de opening van het collegejaar in Haarlem het stimuleringsprogramma Wij Inholland, een nieuw ‘keurmerk’ om ondernemende en innovatieve studenten van Inholland te ondersteunen en in de schijnwerpers te zetten. De projecten die voor het komende studiejaar zijn ‘De Glazen Studentenbus’ en de stichting Rootbox, die met de wagen Apollo meedoet aan de Shell Eco Marathon 2013 in Rotterdam.

“Met dit keurmerk kan Inholland verder uitgroeien tot een waarde(n)volle community, een broedplaats voor initiatief, innovatie en ondernemerschap!” zei Nollen tijdens de jaaropening bij Inholland Haarlem. “Met projecten waar wij als Inholland trots op kunnen zijn. Dat we kunnen zeggen: dit is wie wij zijn.”

Glazen Studentenbus
Een van de eerste projecten die het keurmerk mag voeren is De Glazen Studentenbus, een project naar voorbeeld van het Serious Request Glazen Huis van 3 FM. In december 2011 haalde de mobiele radiostudio in drie ‘Inhollandsteden’ bijna 7000 euro op voor het Rode Kruis, na een non-stop radiomarathon van 72 uur. De Glazen Studentenbus wordt gerund door studenten Media- en Entertainment Management, onder begeleiding van radiodocent Sieb Kroeske. “Dit jaar gaan we ook weer op pad,” verzekerde Sieb de zaal. “We gaan bovendien nu ook muziek vanuit de bus maken en rijden niet alleen naar Den Haag, Rotterdam en Haarlem, maar ook naar Diemen.”

Apollo
Het andere Wij Inholland project is de Apollo waarmee studenten Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft mee willen doen aan de Shell Eco Marathon in mei 2013 in Rotterdam. De Apollo is een van de drie projecten van de stichting Rootbox, die door de drie studenten gerund wordt en door docent Martin Kampinga. Rootbox geeft studenten van verschillende opleidingen de mogelijkheid om in een sociale en creatieve omgeving samen te werken aan duurzame projecten. Een van de andere duurzame projecten van Rootbox is de windwagen Anemo IV, waarmee de studenten onlangs de vierde plek behaalden tijdens de internationale windwagenrace Racing Aeolus 2012 in Den Helder.

Met de Apollo doen de studenten mee aan de jaarlijkse uitdaging van Shell om voertuigen te bouwen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Doel is niet om snelheidsrecords te breken, maar om zo zuinig mogelijk te rijden. De Inhollandstudenten streven er naar met de Apollo op 1 liter brandstof 2400 kilometer af te leggen en daarmee te eindigen in de top 10. In totaal doen er 3000 studenten in 200 teams mee, waarvan 17 Nederlandse teams.

Keurmerk
De genoemde projecten krijgen het keurmerk Wij Inholland omdat ze voldoen aan diverse aspecten. Zo is er sprake van een multidisciplinaire samenstelling van de projectteams, is er sprake van ondernemendheid en innovativiteit en zijn hebben de projecten een belangrijke maatschappelijke waarde voor de regio.